Donga: traditionele stokvechten van de Suri mensen

Fotografie en tekst: Henk Bothof

ethiopië-suri-donga-strijders-onderweg
Suri strijders onderweg naar het strijdtoneel

De Suri is een volk dat leeft in het zuidwesten van Ethiopië, ver weg van de moderne wereld. Tijdens de jaarlijkse traditionele stokgevechten, ook wel de Donga genoemd, tonen de van nature vredelievende Suri mannen zich van een zeer competitieve kant om aanzien te verkrijgen binnen de stam.

De gevechten vinden plaats na de oogst zo rond eind juli/ augustus. Tijdens deze gevechten zijn er scheidsrechters aanwezig om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. De Suri stokvechters beschilderen hun gezichten en lichamen om indruk te maken op de vrouwen. Ook dragen ze ellenboog-, hand-, been- en hoofdbeschermers tegen verwondingen, gemaakt van katoen. De vechtstok heeft een uitgesneden fallussymbool op de punt die de mannelijkheid en vruchtbaarheid symboliseert. Het is mogelijk dat beide strijders verwondingen oplopen, maar elkaar doden is ten strengste verboden.

De Suri is een trots volk dat leeft in het zuidwesten van Ethiopië, ver weg van en onaangetast door de moderne, hedendaagse beschaving. Ze eren eeuwenoude tra-dities, zoals de jaarlijkse Donga. Tijdens dit sportieve ritueel tonen de van nature vredelievende Suri een zeer competitieve kant van zichzelf die ze heel serieus nemen. Doel is dat jonge mannen duelleren met stokgevechten om zo hun kracht en mannelijkheid te tonen en respect te krijgen van hun familie en de gemeenschap. En ze uiteraard de harten veroveren van jonge meisjes voor het huwelijk. De groepen bestaan soms honderden mannen, afkomstig uit verschillende dorpen. Zij zetten hun beste krijgers in en benaderen het strijdveld op een grote open plek. Dit doen ze al zingend en ze proberen hiermee hun opponenten te imponeren.

De duel-winnaars blijven met elkaar vechten totdat er één laatste overwinnaar overblijft. Verliezers worden geacht hun nederlaag sierlijk te aanvaarden en zich terug te trekken uit het veld. De laatste overwinnaar wordt gedragen op een platform met palen en naar een groep ongehuwde jonge meisjes gebracht, van wie één hem zal kiezen als haar toekomstige echtgenoot.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer