Emsie Verwey pure held voor de mystieke bruine hyena

Emsie-verweij-henk-bothof

Tekst: Angelique van Os

Bruine hyena’s zijn de minst bestudeerde grote carnivoren en daar brengt Emsie Verwey verandering in. Ze is onze Pure Held omdat ze zich jarenlang dag en nacht inzet om het gedrag van deze schuchtere carnivoren beter te begrijpen en ze meer positieve zichtbaarheid te geven.

Dichtheidsonderzoek bruine hyena

Emsie runt sinds 2014 het eerste officiële dichtheidsonderzoek naar bruine hyena’s in het Skeleton Coast National Park in Namibië, in samenwerking met het Ministerie van Milieu en Toerisme en financiële ondersteuning van Wilderness Trust. Ze verzamelt hiervoor demografische data van hun leefgebied en onderzoekt de verschillende habitatten van de bruine hyena (de kustlijn, de uiterwaarden en woestijn). 

Sociale en territoriale gedrag bruine hyena

Verder monitort Emsie Verwey het sociale en territoriale gedrag van diverse clans in en rond de Honaib Rivier van Skeleton Coast. En tot slot legt ze ook accent op educatie en bewustzijn, want veel (lokale) mensen hebben volgens haar ten onrechte een negatief beeld van de bruine hyena, die een zachtaardiger karakter heeft dan zijn bekende neef, de gespotte hyena.  

Red Data Book Carnivores

Het onderzoek van Emsie is van groot belang, omdat er nog altijd een tekort is aan studies over de bruine hyena in het noordwesten van Namibië. Haar bevindingen en ->>

waarnemingen zijn toegevoegd aan het Red Data Book over carnivoren en aan verspreidingskaarten (voor het laatst bijgewerkt in 1998), opgesteld door de IUCN Hyaena Specialist Group voor de vier soorten: gevlekte hyena, aardwolf, bruine hyena en gestreepte hyena.

Schim

Voor het onderzoeken van bruine hyena’s is veel geduld nodig. Het zijn schuwe nachtdieren die zich niet snel zien. Sterker nog, dit soort verschijnt veelal als schim, plotseling vanuit het niets. Dat overkwam Emsie Verwey ook; haar eerste bruine hyena spotte ze te voet en ze was direct geïntrigeerd door dit onbekende dier. 

Kleine bruine beestjes

Voor deze ontmoeting had de onderzoeker in 2008 al twee pups gezien via verborgen camerabeelden die waren opgesteld bij een den (nest). Ze werkte destijds al samen met woestijnleeuwenonderzoeker Philip Stander (ook onze Pure Held in #2) , die haar een cameraval gaf en die plaatste bij een hol waar twee medewerkers van het oude Wilderness Hoanib Camp twee ‘kleine bruine beestjes’ hadden gezien, maar geen idee hadden wat dit waren. Emsie’s nieuwsgierigheid zorgde voor een ommekeer in haar leven, want toen ze kort daarna haar eerste bruine hyena welpjes zag, werd ze in een klap verliefd op het soort. Inmiddels heeft ze de drie clans die leven rond Hoanib veel en uitvoerig bestudeerd, van dichtbij en op afstand. 

bruine-hyena-emsie-verwey-namibie

De bruine hyena heeft zich uitstekend aangepast aan het woestijnleven. Deze schuwe aaseter is familie de gestipte hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf. De bruine hyena is iets kleiner, heeft lange, rafelige haren en is een stuk socialer qua karakter. Deze dieren komen voornamelijk voor in de Kalahari- en Namibwoestijnen, waar minder concurrentie is om voedsel en territorium. Ze leggen flinke afstanden af. Evenals de woestijnleeuw trekken bruine hyena’s regelmatig naar Skeleton Coast, zoekend naar karkassen van zeehonden. Ze zijn intelligent en zeer veerkrachtig. 

Foto: Philip Stander

Een bruine hyena met haar twee pups.| Foto: Emsie Verwey

Wat Emsie zo fascineert aan deze carnivoren kun je HIER lezen in een interview.  Kijk HIER voor ons reisverhaal over Namibië. 

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog