Het verdwijnende ‘zoutkoninkrijk’ van de Ethiopische Afar

De Afar mensen uit Ethiopië leven en werken met hun kamelen in een van de heetste gebieden op aarde: The Danakil Depression. De temperatuur kan hier oplopen tot wel 50 graden Celsius.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

Zout uithakken

Lake Asale is een enorme zoutpan in de Danakil Depressie. Het ligt 115 meter beneden de zeespiegel. Dit is het ‘zoutkoninkrijk’ van de Afar, waar zij dagelijks zout uithakken tot tabletten. Deze mensen doen dit al eeuwen lang in een gebied van circa 1200 kilometer. Voordat ze hier in de vroege ochtend starten met hun werk, hebben ze eerst al tientallen kilometers per kameel of ezel afgelegd om hun jerrycans te vullen met water. In de omliggende regio zijn diverse waterputten te vinden. Vanwege de extreme hitte kunnen ze hier slechts een dag mee vooruit en moeten ze de volgende ochtend of dezelfde avond opnieuw water halen. Er valt hier gedurende het hele jaar vrijwel geen regen.

Traditionele zoutwinning

Een zoutblok kan wel zes kilo wegen. Kamelen vervoeren de tabletten zodat de Afar-werkers het zout op verschillende lokale markten kunnen verkopen in Tigray, Noord-Ethiopië. Eén kameel kan wel dertig blokken dragen. Deze traditionele manier van zoutwinning waar geen vervuilende machines en transportmiddelen voor worden gebruikt, laat zien hoe hecht mens en natuur kunnen samenwerken. De Afar lijkt het enige volk in Ethiopië die dit zware werk kan uitvoeren en de immense hitte trotseert.

ethiopië-lake-asale-afar-zout-vlakte
Voorbereidingen voor het laden

ethiopië-lake-asale-afar-zout-caravaan
Zoutcaravaan

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog