Leesvoer: safariverhalen, prentenboeken en wildlife portret

Met onderstaande recente safariverhalen krijgen jonge rangers in de dop spontaan zin in avontuur. Of droom weg met de intense wildlife portretten van fotograaf Lars Beusker.

Tekst: Angelique van Os

Safariverhaal De fantastische vijf

Noor en Mans zijn vastberaden: tijdens hun eerste safari móeten ze de Grote Vijf zien. De ranger legt ze uit dat ze goed moeten opletten om alle dieren te spotten. Noor ziet ze dan ook stuk voor stuk: de buffel die lang zal ze leven zingt met ballonnen aan zijn hoorns en lampjes in honderd kleuren. En de leeuw die zijn haren kamt met een roze glitterkam. Maar Mans heeft oog voor hele andere dingen die ze onderweg tegenkomen. Aan fantasie geen gebrek in dit vrolijke prentenboek van auteur Annemarie van der Eem en illustrator Dorien Bouwers. Zeker weten dat kleine rangers in de dop de fantastische vijf zullen herkennen als ze zelf op safari mogen.

Prijs: €14,99 | 4+ | Lemniscaat


Alle-dieren-sliepen-lemniscaat-jenny-lovlie-clare-helen-welsh

Safariverhaal Alle dieren sliepen

Terwijl alle dieren van de Serengeti tegen de avondschemering in slaap vallen, gaat een kleine mangoest juist op pad; op zoek naar zijn hol. Hij trekt langs allerlei beesten: giraffen, zebra’s, olifanten, apen, zadelbekooienvaars, jachtluipaarden en zelfs een varaan. Hij bewandelt de savanne in al haar gedaanten: over uitgestrekte velden, door het natte moeras en langs aciabomen.

Alle dieren sliepen is een lieflijk bedtijdboek, geschreven door Clare Helen Welsh. En omlijst met prachtige en dromerige illustraties van Jenny Løvlie. Achter in het boek worden alle dieren uitgelicht met een korte omschrijving.

Prijs: € €14,99 |Lemniscaat | 4+


Wat Niet in de Safarigids van je ouders staat

Eén van mijn favorieten safarigidsen voor kids is Wat Niet in de Safarigids van je ouders staat, door Joukje Akveld met beeld van Ariadne van Zanbergen. Dit handzame en grappige boekje verscheen in 2020 bij Gottmer en staat vol met safariweetjes en dierenkennis over het leven op de savanne.

Nog meer eerder verschenen safari prentenboeken die de moeite waard zijn om te ontdekken:

  • De Grote Trek, over de beroemde Afrikaanse migratie door Jonny Marx en Hanako Clulow (Veltman Uitgevers, 2020)
  • Speur Poep, waarmee iedereen leert hoe dieren te herkennen zijn aan hun poep en sporen. Handig om indruk te maken op de rangers en gidsen. Door Andy Seed en Claire Almon (Lemniscaat, 2019).
  • Wonen er beren in Afrika?, over een klein meisje die haar beer kwijtraakt en de Masai jongen Maalik door Satomi Ichikawa (Christofoor, 2010)
overzicht-kinderboeken-safarispecial-avo

cover-look-into-my-eyes-lars-beusker-teneues

Fotografie: Look into my Eyes

Natuurfotograaf Lars Beusker toont in het koffietafelboek Look into my Eyes met zo’n 180 zwartwit foto’s, een selectie van zijn mooiste wildlife portretten. Beuskers foto’s zijn intens, hypnotiserend bijna. Persoonlijk ook en zeer gedetailleerd. Hij exposeert wereldwijd al jaren en liefhebbers zien zijn werk als verzamelobjecten omdat er slechts een oplage van tien per beeld beschikbaar is. Evenals gerenommeerde collega’s Nick Brandt, Sebastiao Salgado, Frans Lanting en Laurent Baheux, beschikt Beusker over de gave om een kijkje in de ziel van dieren te geven. Dit bereikt hij door korte brandpuntsafstanden toe te passen waarbij hij zijn modellen in hun natuurlijke omgeving tot op twee meter afstand benadert. Hij zoekt bewust de aandacht van het dier en legt dit moment vast met zijn camera. Naast portretten bevat dit fraaie boek ook vele overzichts- en landschapsfoto’s van de savanne van Zuidelijk Afrika.

Prijs: €70 | teNeues | Hardcover| 224 pagina’s.

gorilla-beusker-teneues
credits: Lars Beusker, teNeues Verlag, all rights reserved.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog