Noma Moyo, drijvende kracht voor weduwen en wezen

Nomaqhawe Moyo (roepnaam Noma) is voor ons een pure heldin in vele opzichten. Noma Moyo is sinds 2019 de founder en directeur van de non-profit organisatie Ngwenyama Orphans Trust in het plaatsje Ngamo. Dit dorp ligt enkele kilometers buiten Hwange Nationaal Park, in Zimbabwe. Ze zet zich onvoorwaardelijk in voor haar stichting om weduwen, gehandicapten en weeskinderen uit haar gemeenschap te helpen.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Noma Moyo en Peter Gava

Noma-Moyo-portret-Henk-Bothof

Nomaqhawe Moyo

Sinds 1993 woont Noma Moyo in Ngamo, nadat ze trouwde met de huidige schooldirecteur. Ze heeft meerdere certificaten behaald en heeft zich gespecialiseerd in educatie voor volwassenen. Noma voelt zich erg betrokken bij gemeenschap en wilde vanuit de kennis die ze heeft en de skills die de weduwen hebben inzetten. Zodoende kwam ze op het idee om ambacht vakmanschap in te zetten voor kleinschalig toerisme.  

Kleurrijke manden

De vrouwen uit Ngamo maken voornamelijk kleurrijke, handgemaakte manden in allerlei vormen en formaten van gras, Ilala palmgras en gerecycled plastic. Het is een fijne bezigheid voor deze minderheidsgroep die het zwaar heeft. Ze moeten immers alleen het gezinsleven runnen, dan wel zichzelf kunnen onderhouden zonder hun mannen.  

Foto: Henk Bothof

Gezelschap

Ook houden de vrouwen (en mannen) elkaar gezelschap. Ze helpen elkaar, zingen en dansen samen. Noma Moyo ontfermt zich over de groep, ze zorgt voor de materialen en vertegenwoordigt de groep bij activiteiten. Zo kwamen wij ook in aanraking met Ngwenyama Orphans Trust (NOT).

Waardevol bezoek

Tijdens een persreis naar Zimbabwe in 2023 met hospitality topbrand Wilderness, bezochten we het dorp Ngamo en diens lage school in kader van het Children in the Wilderness project dat Wilderness daar ondersteunt. Na dit waardevolle bezoek, bracht onze hartelijke gids Peter Gava ons in aanraking met Noma Moyo en haar power vrouwen. Ze hadden hun prachtige ambachtswerken keurig uitgestald, wat ze proberen te verkopen aan de reizigers die hun dorp aan doen. Het brengt hun een bescheiden inkomen.

Werkomstandigheden veranderen

Henk en ik waren ontdaan door het vakwerk dat de vrouwen verzetten in de hitte, vaak met weinig schaduw, zittend op de harde ondergrond. Veelal hebben ze pas in de avond tijd, maar dan is het donker. Zonder elektriciteit en andere faciliteiten maken ze hun producten. Noma vertelde er gepassioneerd over en dat ze zo graag hoopt dat de werkomstandigheden ten goede kunnen veranderen.    

Droomatelier bouwen

Noma zet zich in voor een betere toekomst voor de weduwen, alsook gehandicapten en kwetsbaren in haar gemeenschap. Het is haar droom om voor haar stichting een atelier te kunnen bouwen zodat er een droge, overdekte plek is met elektriciteit en stromend water en een toiletvoorziening. Een plek waar iedereen onder prettige omstandigheden met plezier kan werken.

WFTO-registratie

Ondertussen werkt Noma er hard voor om diverse cursussen te volgen zodat ze een WTFO-registratie (World Fair Trade Organization) kan bemachtigen. Met deze registratie kan ze meer verdiensten krijgen voor de manden en aansluiting bij bij deze erkende internationale organisatie, moet export over de hele wereld mogelijk (en eenvoudiger) maken. In november hoort ze of haar stichting hiervoor in aanmerking komt.

Leeuw

Ngwenyama betekent leeuw. En leeuwen zijn sterk, ze gaan recht op hun doel af. Dat geldt zeker voor Noma Moyo, wiens meisjes totem een leeuw is. Dat kan dus geen toeval zijn en vroeg of laat, hopen we haar te kunnen bezoeken in haar nieuwe atelier, waar de prachtigste manden worden gemaakt.

Meer lezen over onze avonturen in Zimbabwe? Kijk HIER

Noma-moyo-met mand

“Ik heb me altijd al willen inzetten voor de hulpbehoevenden, hoewel het soms zeer uitdagend is en de weg lang om bepaalde doelen te bereiken. Met mijn organisatie hoop ik verschil te kunnen maken voor de mensen hier. Ik ben blij dat ik hen kan ondersteunen om hun skills en vakmanschap verder te ontwikkelen.” – Noma Moyo

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Read more stories and tips

We have not found this blog