Pakistan: eeuwenoude cultuur en gewoonten van Kalash mensen

De Kalash of Kalasha mensen leven diep in het noorden van Pakistan, in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Het gebied is beroemd vanwege de Karakoram Highway (KKH). Dit is de hoogste internationale snelweg ter wereld (gemiddeld 4.000 meter hoogte) die over het Karakoramgebergte kronkelt.  

Tekst: Angelique van Os | Fotografie & informatie: Henk Bothof

Er zijn drie valleien -Rumbur, Brumbret en Birir- waar de Kalash zich gevestigd hebben, die vallen onder het Chitral district. Rumbur is het meest afgelegen en het minst bezocht. De Kalash zijn uitermate vriendelijke mensen en zeer gastvrij; ze geven je graag een kijkje in hun leefomgeving.

Eeuwenoude cultuur van Kalash

De cultuur van de Kalash bestaat al duizenden jaren en is altijd animistisch geweest. Echter veranderde dit volgens historici doordat de Afghaanse koning Amir Abdul Rahman in 1895 een deel van de Kalash bevolking uit het aangrenzende gebied Nuristan heeft weten te bekeren tot de islam. De toenemende Islam-bekering heeft tot gevolg dat er slechts tussen de 3000 en 4000 animistische Kalash mensen zijn die worstelen om hun taal en tradities te behouden. Ooit bestond de inheemse Kalash-bevolking uit 200.000 mensen.   

Kleurrijke kleding Kalash

Naast de prachtige herkenbare met kralen en geborduurde kleurrijke kleding die hoofdzakelijk de vrouwen en meisjes dragen, staan de Kalash bekend om hun oude rituelen. Zo brengen ze offers met kleinvee in een tempel en aanbidden ze de bergen en seizoenen, waarop hun spiritualiteit geint is.

Blauwe ogen en blond haar

Sommige Kalash hebben blauwe ogen en zelfs blond haar (zie foto jongen). Vermoedelijke reden hiervan is dat Alexander de Grote (koning van Marcedonië en stichter van het grootste Perzische Rijk) door Pakistan trok om India te bereiken rond 327 v.Ch. Zijn leger heeft daar met nakomelingen nog altijd zichtbare sporen achtergelaten. Er is ook een stam in India, Brokpa, die veel lijkt op de Kalash. Enig groot verschil: zij dragen haarbanden en hoofddeksels met bloemen. Sommigen van hen leven ook in Pakistan.

Er zijn jaarlijks drie grote festivals: Chilim Joshi (half mei), Uchau (herfst), en Chawmos (december). Deze evenementen zijn ook te bezoeken. | Voor meer info kijk HIER.

De vermoedelijke nazaten van Alexander de Grote hebben onder de Kalash hun sporen achtergelaten, met blond haar en blauwe ogen.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog