Wandelsafari Zambia: in het spoor van de leeuw

Een wandelsafari over de uitgestrekte Busangavlakte van Kafue Nationaal Park in Zambia zorgt voor een hele andere beleving dan een game drive vanuit een auto. Bij wandelsafari’s neemt de adrenaline vanzelf toe, want je loopt tussen het wild en dat betekent alert zijn en stilletjes genieten.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

leeuwen-safari-walk-uitkijk-busanga-henk-bothof

Ook al heb je al tien keer een wandelsafari gedaan, je bent het ongetwijfeld met me eens dat geen enkele hike hetzelfde is. Een gemene deler is wel de gezonde spanning die ontstaat zodra je in een klein groepje op pad gaat. Dat geldt zelfs als je een hele informatieve wandeling onderneemt, zoals tijdens een van onze trips in Hwange Nationaal Park, Zimbabwe. Daar gingen we op stap met de bevlogen Wilderness gids Peter Gava, die zeer gedetailleerd van alles vertelde over bomen, planten en termietenheuvels en het leven van deze harde werkers. Ondanks dat we niet op zoek waren tijdens deze wandeling naar carnivoren, blijf je toch wat op je hoede, want je bent kwetsbaar in de bush en je weet nooit wat je tegenkomt.

Zebraveulen

Ook renden we letterlijk achter een tijger aan in Nepal, waarmee we oog in oog stonden, en dat zorgde ervoor dat mijn hart in mijn keel zat. Het was een onvergetelijke ervaring. En tijdens mijn eerste wandelsafari in Oeganda in 2009, hadden we net een kill gemist van een zebraveulen. Het luipaard had ons waarschijnlijk gehoord en had zijn prooi laten liggen. Toen we ons even later verstopten in de struiken, in de hoop dat de kat tevoorschijn zou komen, kwam een luid hinnikend zebrakoppeltje aan galopperen. Het waren de ouders van het veulentje. Het verdriet van de merrie was voelbaar en toonde hoe hard de natuur kan zijn. We hebben wel een uur in de bosjes gewacht, maar het luipaard kwam niet meer tevoorschijn. ->

Leeuwen van Busanga

Tijdens onze laatste wandelsafari liepen we in het spoor van de leeuw. De leeuwen van de Busangavlakte in Kafue om precies te zijn. Dit nationale park ligt in Zambia en behoort tot de tien grootste beschermde gebieden van Afrika. Het afgelegen Busanga  staat evenals Kafue bekend om diens hoge biodiversiteit en is een hotspot om veel leeuwen te zien. In Busanga, dat circa 750km2 beslaat, leven drie troepen met dominante mannetjes. Er zijn in Busanga in totaal zo’n 35 leeuwen.

Samen met onze gids Powell Nchimunia van Wilderness en een gewapende ranger, gaan we in de vroege ochtend eerst op zoek naar leeuwen. Na een klein half uurtje rijden vinden we de groep van Mohawk. Powell parkeert de Nissan wagen bij een beschut bosje, op veilige afstand van de leeuwen.

Veiligheidsinstructies wandelsafari

Voordat we gaan lopen krijgen we instructies, want safety first! “Oké, dit zijn de afspraken: twee tikken op de benen betekent dat je iets gespot hebt. Naar beneden zakken doe je langzaam, door de hurken. We lopen in één lijn zodat de leeuwen ons niet herkennen. Ze zien ons dan als één groot object. En we praten, fluisteren, zo min mogelijk”, zegt Powell.

Raak niet in paniek!

“En uiterst belangrijk”, vervolgt hij, “Als er iets gebeurt sta stil. Raak niet in paniek en ga zeker niet rennen! Dan ziet de leeuw je als prooi en neemt hij je te grazen. Als een leeuw je benadert, probeer eventueel heel langzaam achteruit te lopen zodat het dier meer ruimte krijgt en je zelf in veiligheid komt”, aldus de gids.

leeuwinnen-wandelsafari-busanga-kafue-henk-bothof

Verlegen

Op veilige afstand, zo’n 150 á 200 meter, sluipen we achter de leeuwen aan. We schuilen zoveel mogelijk bij struiken en termietenheuvels. Zo zijn we het minst kwetsbaar tijdens onze wandelsafari. Het is een groepje van vijf. Ze hebben ons gezien maar lopen de andere kant op. “Leeuwen gaan mensen eerder uit de weg dan dat ze dichterbij komen. Zeker deze vrij jonge groep is wat verlegen en kent weinig mensen die wandelen in de bush”, fluistert Powell grinnikend.

Na tien minuten gaan we terug naar de auto omdat er twee andere voertuigen in de buurt zijn van de leeuwen en de dieren moeten niet het gevoel krijgen ingesloten te worden. Dan kunnen ze onze kant mogelijk wel uitkomen en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Gewapende ranger

We hebben ranger Dennis mee die werkt voor African Parks, dat Kafue beheert. Hij is gewapend met een karabijn geweer. Dennis werkt al 25 jaar voor het park en heeft nog nooit zijn geweer hoeven te gebruiken tijdens een wandeling.

Bufferzone Kafue

Wel moet hij soms zijn wapen inzetten wanneer er mens-dier conflicten zijn en dat betreurt hij. Maar als de -veelal oudere mannetjesleeuwen de bufferzone verlaten en naar de dorpen toetrekken om geiten te doden, dan vormen ze een bedreiging voor de gemeenschap. “Het probleem is dat de leeuwen vaak terug blijven komen wanneer ze makkelijke prooien hebben kunnen pakken. Door de locals te informeren hoe ze het beste hun vee kunnen beschermen, proberen we incidenten te voorkomen. Helaas lukt dat niet altijd en gaat dat ten koste van de leeuwen.”

Powell-david-wandelsafari-kafue
Gids Powel (links) en ranger Dennis scannen de omgeving.

leeuwen-wandelsafari-busanga-kafue-henk-bothof
Dennis-wijst-wandelsafari-kafue-zambia

Leeuw Mohawk

Eenmaal bij de auto aangekomen rijden we een stukje verder om een nieuwe startplek te zoeken. In de verte is de dominante leeuw Mohawk gesignaleerd. Powell besluit hem op afstand te volgen en een andere leeuwengroep is ook in de buurt. Mohawk is herkenbaar dankzij zijn donkere gestreepte manen. Hij loopt wat mank door een gevecht met een van de jongere nieuwkomers, Alex. De twee hadden elkaar een aantal maanden geleden flink verwond, maar gelukkig zijn ze beiden herstellende en is het gebied groot genoeg om ieder hun eigen territorium te beheren.

Ruwe ondergrond

Powell parkeert de auto tussen de bosjes en we lopen weer stilletjes achter elkaar. Het gele droge gras knispert onder onze voeten. Her en der liggen bottenresten verspreid van rode lechwes en puku antilopen. De donkere kleiongegrond is erg ongelijk, hard en ruw. Ik ben verbaasd dat antilopen hier probleemloos hun weg over kunnen vinden. Ze beschikken over speciale hoefstructuren. De leeuwen zijn er niet zo dol op, daarom zijn ze vaak te vinden rond de zachte en comfortabele zandpaden. Ook wordt de ondergrond enorm heet, het lijkt wel een dikke laag gebroken asfalt.

We lopen kriskras langs over de savanne en om bosjes heen zodat er altijd beschutting is waar we ons achter kunnen verschuilen. Mohawk heeft ons gezien en neemt de benen, hoewel hij meerdere keren even stilstaat en kijkt wat er toch voor vreemd figuur achter hem loopt.

Geruisloos sluipen

Ondertussen heeft Powell de anderen gespot. Opnieuw steken we de vlakte over en proberen we zo geruisloos mogelijk de leeuwen van dichterbij te zien. Het is een opwindende ervaring, ondanks dat de afstand groter is dan vanuit de auto. Maar het idee dat je in de natuur zo dicht bij deze machtige katten bent, geeft een speciaal, opwindend gevoel. Na enkele minuten lopen de vier leeuwen verder. Ze slaan ons van een afstandje gade, om vervolgens te verdwijnen in het schilderachtige landschap.

Wij reisden met Wilderness. Voor meer info en safarimogelijkheden kijk HIER. Of lees onze andere verhalen van onze Zambia Special.

Powel-dennis-wandelsafari-kafue

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog