Bonaire: 6X mooiste waterplekken volgens Dos Winkel

Bonaire is een paradijs voor duikers en snorkelaars. Dat weet onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel als geen ander. Hij woonde dan ook tien jaar op het Caribische eiland. Daardoor weet hij wat je er het beste kunt doen en waar je de mooiste waterplekken kunt vinden.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Dos & Bertie Winkel

Bonaire-beste duikspot ter wereld
Foto: Tourism Cooperation Bonaire.

1. De Beste duikspots ter wereld

Bonaire staat bekend als ‘shore-diving-capital of the world’, vanwege het hoogste aantal duikspots die vanaf de kant bereikbaar zijn. Er zijn alleen al meer dan zestig gemarkeerde kantduik locaties. Hier vind je een adembenemende onderwaterwereld, met tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Helaas zijn ook hier de afgelopen decennia de koraalriffen achteruit gegaan, zoals overal ter wereld, maar gelukkig zijn er ook nog onaangetaste delen te zien.

De oostkust is rustiger, er zijn minder veralgde koralen en hier vind je grote zeedieren

Oostkust

Onderwaterfotograaf Dos Winkel woonde tien jaar op Bonaire en runde er zijn eigen duikschool met als specialisatie onderwaterfotografie. Hij kent de beste en minder bekende spots op zijn duimpje. Volgens Dos is met name de Oostkust bijzonder. Het is er rustiger, er zijn minder veralgde koralen en hier vind je grote zeedieren. “In dit gebied heb je kans om adelaarsroggen, schildpadden en haaien te zien. De stroming is hier wel sterk, dus snorkelen is lastig. Je kunt het beste met een boot gaan. Wie alleen wil snorkelen kan eigenlijk verder overal terecht rond het eiland.”

Kanttekening volgens Dos, is dat het prachtige blauwe water niet overal zo schoon is als het lijkt. Aan de Oostkust zijn de minste problemen. Er wordt hier niets afgewaterd van de riolering, wat elders nog altijd gebeurt. Grote verbetering is wel dat het meeste afvalwater nu bij Kaminda Lagoen gezuiverd wordt.

bonaire-lac bay-luchtfoto-dos-winkel
Luchtfoto van het pekelmeer dat deels grenst aan Lac Bay. Het barrierrif dit gebied. | Foto: Dos Winkel

Oudste Marine park

Veel mensen realiseren het zich niet wanneer ze het eiland bezoeken, maar ze bevinden zich rond het Bonaire National Marine Park (BNMP) in het oudste waterconservatie park ter wereld. Het park beslaat circa 2700 hectare (27km2). Hieronder vallen ook Klein Bonaire en Lac Bay.

Het park is opgericht in 1979, na een lange opmaat. Zo werd al in 1961 de zeeschildpad beschermd. Tien jaar later volgde een verbod op speervissen, en vanaf 1975 hebben koralen een beschermde status. “Het BNMP verricht al jaren toezicht met rangers op het gebied. Ze houden alles goed in de gaten, bijvoorbeeld of mensen wel op de juiste plekken duiken en de koraalriffen niet aantasten”, vertelt Dos.

Bonaire model

Dos legt uit dat er nergens gevist mag worden. Uniek is de toepassing van aanleggen. Geen boot mag hier namelijk zijn anker naar beneden gooien. Dos: “Er zijn sinds eind jaren zeventig aanlegboeien en –pieren. Overal ter wereld wordt het Bonaire-model toegepast om zo min mogelijk zeeleven te verstoren.”

Captain Don Stewart (1925) en oud verzetsstrijder en piloot Carel Steensma (1912-2006) waren pioniers binnen deze mariene wereld. Ze werkten samen met STINAPA (Stichting Nationale Parken) en Steensma was voorzitter van het WNF.

Wie in het park wil duiken betaalt een vergoeding waarvan het gebied onderhouden en het personeel betaald wordt. En beschermt daarmee dus indirect het natuurgebied.

Pieren

Dos tipt ook om te gaan duiken of snorkelen rondom de pieren, zoals bij Town’s Pier in hartje Kralendijk. Deze aanlegplek ligt bijna tegenover het gemeentehuis. “Aan deze pilaren groeien bijzondere sponsen en koralen. Het is een adembenemend gezicht. Dat geldt ook voor de pieren rondom de zoutmeren, waar grote schepen aanleggen om duizenden kilo’s zout te exporteren. Hier vind je allerlei indrukwekkende dieren, zoals schorpioenvissen en grote tarpoenen bijvoorbeeld.”

Om hier te kunnen duiken heb je toestemming nodig. Dit is mogelijk via een van de erkende duikscholen. Let op: je mag nooit duiken als er op dat moment boten liggen en aankomen of vertrekken. Dat is levensgevaarlijk.

bonaire-harpoenvissen-dos -winkel
Harpoen vissen komen veelvuldig voor aan de oostkust.
bonaire-kerstboomwormen-dos-winkel
Vrolijk gekleurde Bonaire Kersbtoomwormen.

bonaire-koningin-papegaaivis-dos-winkel
Koningin Papegaaivis| Foto’s: Dos Winkel
bonaire-townpier-dos winkel
Onder de town pier kun je prachtige vissen en planten vinden.


2. Pekelmeer Flamingo heiligdom

Bonaire beschermt haar rijke flora en fauna te allen tijde. Daarom is het Pekelmeer Flamingo Sanctuarium één van de vier gebieden in de wereld waar de Caraïbische flamingo’s zich op natuurlijke wijze kunnen voortplanten. Het roze zoutmeer heeft zijn kleur te danken aan de hoeveelheden pekelkreeftjes die in het water leven. De kreeftjes bevatten veel vitamine A. Meer dan tienduizend flamingo’s voelen zich hier thuis.

Dos voegt toe: “Vanuit de lucht is het een prachtig kleurenpalet, want het roze water wordt afgewisseld met het aqua blauwgroene ondiepe water. Je kunt het broedgebied niet bezoeken. Wel kun je er helemaal omheen rijden, waarbij je uitkomt bij een ander fraai gebied: het mangrovebos van Lac Bay. Ik heb hier, en rondom het pekelmeer, ontstellend veel gedoken en gefotografeerd.”

Bonaire-flamingos-tourismcooperationbonaire
Foto: Tourism Cooperation Bonaire
bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel
Zoutpan aan pekelmeer met pier waar prachtige vissen voorkomen. | Foto: Dos Winkel


3. Mangrovebos Lac Bay

Mangrovebossen vormen de kraamkamers van oceanen en vervullen daardoor een van de belangrijkste functies in de maritieme fauna. Op Bonaire vind je aan het noordelijke deel van Lac Bay een mangrovevegetatie van ruim 850 jaar oud met een rijke biodiversiteit. Dit unieke drasland, ook wel Ramsar Wetland genoemd, valt ook onder bescherming van het BNMP.

Ook is er sinds 2002 een Mangrove Informatie Center, dat dient als onderzoeks-en excursiecentrum. Zij organiseren onder meer kajaktochten. Hiernaast kun je ook snorkelen en wandelen in dit gebied of met een fluisterbootje varen.

bonaire-lac bay-bertie -winkel
Lac Bay, op de voorgrond een grote berg met conch schelpen met daarachter het mangrovebos. | Foto: Dos Winkel
bonaire-mangrove-vissen-dos-winkel
Voor veel vissen bieden de condities van het mangrovebos goede leefomstandigheden. | Foto: Dos Winkel.


4.  Sneeuw op de Caraïben

Het klinkt vreemd, maar het is zelfs mogelijk om een sneeuwlandschap te zien op dit tropische eiland. Geen echte sneeuw uiteraard, maar de zoutpiramides komen qua beleving aardig in de buurt.

Bonaire is al eeuwenlang de grootste zoutexporteur van het Caraïbisch gebied met 400.000 ton per jaar. De zon, wind en ondiepe zoutmeren bij de zee zorgen voor de ideale combinatie. De zoutpiramides zijn niet alleen fotogeniek, ze schijnen ook rust en euforie op te wekken.

bonaire-zoutwinning-pekelmeer-bertie winkel
Pekelmeer en zoutpiramides waar de zoutwinning plaatsvindt. | Foto: Dos Winkel

5. Schildpadden op Klein Bonaire

Met slechts een korte boottocht, of een flinke zwempartij kun je vanaf het hoofdeiland Klein Bonaire bezoeken. Dit onbewoonde eiland heeft een oppervlakte van slechts circa 6 km² en is gezegend met prachtige hagelwitte stranden die ook broedplaatsen bieden voor zeeschildpadden. Dos heeft hier veel gedoken en gesnorkeld en zeeschildpadden hun eieren zien leggen. De Sea Turtles Conservation Bonaire beschermt en bestudeert het gedrag van de dieren.

Uiteraard is het mogelijk om de organisatie op diverse manieren te ondersteunen met hun werk en navraag te doen of er toevallig eieren op springen staan. Dos: “Het is heel speciaal om de kleine baby’s uit de eieren te zien kruipen en in de zee te zien verdwijnen. Dit gebeurt altijd in het donker. Hierbij is het essentieel dat de schildpadden niet in aanraking komen met fel licht. De STCB controleert regelmatig de nesten en wanneer er nieuwe eieren zijn ontdekt, dan komt er een speciaal hekje ter bescherming.”     


6. Natuurlijke lichtshow die lijkt op sterrenhemel

Twee à drie dagen na volle maan is er 45 minuten na zonsondergang een bijzonder verschijnsel te zien op Bonaire. Deze 20 minuten durende lichtshow bestaat uit… Ostracods. Wat is dat? Hoor ik je denken. Dit zijn kleine mosselkreeftjes

die in groten getale uit de diepte omhoogkomen naar het rif voor een indrukwekkende lichtgevende paringsshow. Dit verschijnsel heet bioluminescentie. Het is vanaf het strand te zien, maar het is nog indrukwekkender om de paringsshow te ontdekken tijdens een nachtduik.  Favicon

Bonairepostracods-natuurlijke lichtshow
Ostracods die naar de oppervlakte drijven vormen een sprookjesachtig natuurlijk fenomeen. Foto: Tourism Cooperation Bonaire.

Meer weten over Dos Winkel? Zie dan de rubriek Pure Helden. Met dank aan Dos Winkel en Check-In PR.

Logeer in een ecologisch paradijs
Captain Don’s Habitat is opgericht in 1976 door de bekende onderwatermilieuactivist Captain Don Stewart. Hij heeft een pioniersrol gespeeld in de milieuvriendelijke ontwikkelingen op het eiland Bonaire. Zijn visie is ook terug te vinden in het ontwerp van het ecoresort. Elk detail is ontworpen om zo min mogelijk impact te hebben op de lokale omgeving; van de bouwmethodes tot het gebruik van zonnepanelen en energiebesparende apparaten.

Het resort ligt in een tropische tuin, direct aan het strand. Het staat bekend om zijn relaxte sfeer en ook hier kun je heerlijk duiken. Vanaf de privé steiger van het resort vaar je binnen 15 minuten naar meer dan 50 duikplekken van wereldklasse. 

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog