3x tips Wildlife Film Festival Rotterdam: van woestijnleeuwen tot beren in Mongolië

Het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) viert dit jaar diens 10-jarige jubileum van 4 tot en met 10 november. We hebben een drietal films geselecteerd waar we erg benieuwd naar zijn: Lions of the Skeleton Coast, Mongolia- The Valley of the Bears en A Life Among Elephants.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: WFFR

banner-wffr-2024

Al tien jaar vertoont het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) de mooiste en meest impactvolle natuurfilms uit binnen-en buitenland. De jubileumeditie vindt plaats van 4 tot en met 10 november 2024 in filmtheater Cinerama, Rotterdam. De openingsfilm en wereldpremière is dit jaar De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Hierbij geeft hij inkijk in het leven van de natuurliefhebber die altijd tuurt, bevraagt, telt en staaft. Verwonderaars zijn al die mensen die oog hebben voor de natuur vlakbij. Maar wie zijn deze mensen? En wat drijft hen te doen wat ze doen?

WFFR Lokaal

Het is ook mogelijk om de films van 5 november tot en met 5 december online te bekijken. Verder is er speciaal vanwege het jubileumjaar een nieuw programmaonderdeel: WFFR Lokaal. Tot en met 10 november brengt het festival de mooiste natuurfilms naar alle stadsgebieden van Rotterdam, van filmhuis, buurthuis of wijktheater. Kijk HIER voor het programma.

Flamingo Award

Dan is er ook de speciale Flamingo Award, waarmee het Wildlife Filmfestival Rotterdam erkenning geeft aan uitmuntende prestaties in elf categorieën. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Flamingo Award Ceremony op 9 november 2024 in de Arminius Kerk in Rotterdam. Wij hebben goede hoop dat drie van onze favoriete films (op papier) die we hieronder uitlichten hiervoor in aanmerking komen.

Tijdens het WFFR is er ook een foto-expositie met fascinerende beelden uit het dierenrijk te bezoeken.

Wageningen Wildlife

1. Lions of the Skeleton Coast

Eén van de grote kanshebbers op de Grand Prix Flamingo Award is de film Lions of the Skeleton Coast. De andere twee titels zijn Among the Wolves en De Wilde Noordzee. De Nederlandse premiere van Lions of the Skeleton Coast is op dinsdag 5 november.

We zijn trots dat de film van Lianne en Will Steenkamp en leeuwenexpert dr. Philip Stander genomineerd is. Niet alleen omdat de film zeer de moeite waard moet zijn, maar mede omdat we ‘Pure Held’ Philip eind 2022 persoonlijk spraken in Skeleton Coast over zijn passie voor de bedreigde woestijnleeuwen en zijn missie om deze dieren te beschermen en hun gedrag te observeren voor wetenschappelijk onderzoek.

Sisterhood

Lions of the Skeleton Coast vertelt het waargebeurde verhaal van drie woestijnleeuwenwelpjes: Alpha, Bravo en Charlie, die wees zijn geworden. Het is een verhaal over veerkracht en overleven. Over hoe deze zusjes in de acht jaar tijd dat ze zijn gevolgd en gefilmd in de documentaire opgroeien en zichzelf hebben aanpast aan het marine leven van de onherbergzame Skeleton Coast. Leeuwin Charlie hebben we uitvoerig gezien tijdens onze safaritrip met Wilderness. Ook zijn we bij de desolate lagune geweest waar de zusjes toen ze welpjes waren konden overleven; een hele bijzondere plek.

Derde film

Daarnaast had ik een uitgebreid interview met filmmaker, producent en cameravrouw Lianne over haar samenwerking met Philip. Het artikel is in 2023 gepubliceerd in Meer Magazine, Dagblad van het Noorden. Lianne komt oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar woont al sinds haar twintigste in Afrika. Omdat zij en regisseur Will inmiddels twee jonge kinderen hebben, zijn ze gesetteld in Zambia waar ze veel natuurfilms maken. Dit is hun derde film over de woestijnleeuwen, waarbij ook ‘Flip’ Stander nauw betrokken is.

Moederfiguur

Tijdens de opnamen van de andere films, Vanishing Kings I&II, verbleven Will en Lianne meerdere jaren in de Namib woestijn en volgenden de leeuwen – en Philip- op de voet. Voor hun laatste project trokken ze er kortere periodes op uit. “In deze nieuwe film vertelt Philip het verhaal van de drie zussen. Hoe ze als welpen overleefden, leerden jagen en over de conflicten met hun tante 69, die in 2020 is overleden. Charlie heeft lange tijd met 69 opgetrokken in de woestijn, terwijl haar zussen niet door hun tante werden geaccepteerd. Alpha en Bravo bleven aan de kust. Het was emotioneel om te zien hoe eenzaam Charlie is, nu ze na jaren opnieuw een moederfiguur heeft verloren”, zegt Lianne.

Charlie zocht destijds toenadering tot haar vervreemde zussen. Omdat Alpha twee jonge welpjes had, was ze heel beschermend en daardoor agressief naar Charlie. Wie weet is in de film te zien of de bloedband inmiddels hersteld is.

Grote winnaar

Lions of the Skeleton Coast heeft inmiddels al veel lof ontvangen. De lijst van nominaties en Awards is lang. Zo kreeg de film dit jaar al drie Awards toegekend tijdens het Cannes filmfestival (onder andere beste Natuur- en wildlife film en de Grand Prix). Ook viel de titel in de prijzen bij het Matsalu Nature Film Festival en bij Jackson Wild Media Awards. Kijk HIER voor meer info.

De film wordt meermaals tijdens het WWFR vertoond, kijk HIER voor het overzicht. Op zaterdag 9 november zijn de filmmakers en mogelijk ook dr. Philip Stander zelf aanwezig en zullen ze na afloop van de vertoning een toelichting geven en vragen beantwoorden. Dat willen wij niet missen!

beer-mongolie-film-hamid-sardar
Eén van de drie beren die de hoofdrol speelt in de film van Hamid Sardar.

2. Mongolia, The Valley of the Bears

Een andere film die tijdens het WWFR vertoond wordt, is Mongolia, The Valley of the Bears. De Nederlandse première is op woensdag 6 november. Hoe toevallig, want documentairemaker en fotograaf Hamid Sardar interviewde ik in 2017 over zijn koffietafelboek Dark Heavens, waarin hij de pure leefwijze, eeuwenoude tradities en rituelen van de laatste Mongoolse jagers en sjamanen fraai in beeld brengt. Hij vertelde me destijds al dat hij ook aan films werkte over zijn geliefde Mongolië, zijn tweede thuis en het moederland van zijn vrouw.

Bedreiging van de Taiga

Mongolia, the Valley of the Bears vertelt het verhaal over de bedreiging van het boreale woud, de Taiga, dat ten prooi valt aan illegale jagers en mijnjagers. Het gevolg is dat de biodiversiteit drastisch is afgenomen, terwijl de nomadische bevolking er duizenden jaren in harmonie heeft geleefd met de natuur en de dieren, zoals met de bruine beer.

Beren in het nauw  

De beren worden steeds meer in het nauw gedreven, omdat hun habitat wordt bedreigd – mede door klimaatverandering- en hun voedselmogelijkheden afnemen. Zo volgt en observeert Hamid Sardar drie beren die op de vlucht slaan en noodgedwongen in aanraking komen met de rondtrekkende gemeenschappen en hun vee, wat voor problemen zorgt.

Toegewijde boswachter

Het Mongoolse Ministerie van Milieu heeft de toegewijde boswachter Jal Tumursukh aangesteld om de wet op de bescherming van het milieu te handhaven. Sardar brengt Tumursukh en deze zorgwekkende situatie vanuit verschillende oogpunten secuur in beeld, met prachtige cinematografie en vakkundig camerawerk zoals we herkennen van zijn fotowerk. De boswachter probeert niet alleen de veiligheid van de mensen te waarborgen, maar ook die van de beren.

Ook in de prijzen

Mongolia, the Valley of the Bears is genomineerd voor de Van Lawick Conservation Award en is ook al meermaals in de prijzen gevallen. Zo won de film onder andere een Award tijdens het Alpin Film Festival en de William W. Warner Award.  

a-life-among-elephants-film-still-ian-douglas-hamilton
Wetenschapper en beschermer van olifanten, Ian Douglas-Hamilton. Still uit de film A Life Among Elephants.

3. A life Among Elephants

De derde film waar we erg benieuwd naar zijn, is A Life Among Elepehants. Ook deze titel is genomineerd voor de Van Lawick Conservation Award. De Nederlandse première is op vrijdag 8 november.

Grote devotie voor olifanten

Wat Jane Goodall is voor de chimpansees, is Ian Douglas-Hamilton voor de Afrikaanse olifant. Niet alleen heeft hij een enorme devotie voor ons grootste landdier, Douglas-Hamilton is een pionier op gebied van baanbrekende onderzoeken over het sociale gedrag van olifanten. Als zes decennia, sinds 1965, leeft hij zij aan zij met olifanten.

Fanatieke beschermer

Daarnaast veranderde hij noodgedwongen van wetenschapper naar fanatieke  beschermer van de dikhuiden, toen stropers in Kenia en Tanzania steeds vaker en in grotere getalen olifanten neerschoten voor hun ivoren slagtanden. Ian heeft veel offers moeten brengen en jarenlang een eenzame strijd gevoerd tegen de internationale ivoorhandel. Uiteindelijk kwam er een verbod in 1989.

Hoofdrol

In de film komt zijn familie aan het woord en speelt hij zelf uiteraard de hoofdrol in zowel archiefbeelden als recente opnamen, geregisseerd door Nigel Pope en geproduceerd door Jackie Savery en Justin Purefoy. Nog altijd is Ian Douglas- Hamilton even bevlogen en geeft hij zijn kennis en kunde door aan een nieuwe generatie Keniaanse natuurbeschermers.   

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog