De leeuwen van Hwange

Hwange is het grootste Nationale Park in Zimbabwe met de hoogste populatie leeuwen van het Afrikaanse land. We verbleven vier dagen in Hwange en spotten drie keer een troep van 22 leeuwen en een bijzonder ‘verliefd’ stel.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

In Hwange, dat even groot is als België, leven 400 leeuwen. Rond de 80 leeuwen zijn te vinden in de concessie van touroperator Wilderness. We volgden de Linkwasha troep, bestaande uit 22 leeuwinnen, hun jongen en mannetjes die nog niet zelfstandig kunnen jagen.

Lees meer over deze leeuwen, hun verhoudingen met olifanten en hoe ze beschermd worden op Naturescanner.

<–Tijdens onze eerste ontmoeting komen de leeuwen van alle kanten tevoorschijn. Spelend, slenterend, elkaar begroetend. Zodra de schemering valt verlaat de groep de termietenheuvel, op zoek naar voedsel. Lees hierover ook meer in het coververhaal over de Painted Dogs

slapende-troep-hwange-henk-bothof
 
Dezelfde groep treffen we de volgende dag rustend onder een boom. De leeuwen gapen, strekken zich en komen in beweging om vervolgens een nieuw plekje te vinden.
drinkplaats-leeuwenhwange-henk-bothof

De leeuwengroep heeft in de vroege ochtend een kalf gedood bij een belangrijke drinkplaats van olifanten. Olifanten komen af en aan en sommigen laten duidelijk hoorbaar weten dat ze de leeuwen alleen tolereren vanwege het water…

olifanten-en-leeuwen-drinkplaats-hwange-henk-bothof

<– Aan het einde van de dag ontfermt deze leeuw zich kosten wat het kost over twee krolse vrouwtjes, ondanks dat één ervan helemaal niet geïnteresseerd is. Zij zoekt liever zijn broer op, waardoor de dominante leeuw zich de longen uit het lijf loopt.   

Tijdens onze laatste game drive, onderweg naar de vliegstrip worden we nog een keer verrast door dit prachtige viertal.

Meer lezen over leeuwen? Check dan binnenkort onze rubriek Pure Helden over leeuwenexpert Philip Stanford en het artikel over Namibië, waar de bedreigde woestijnleeuwen leven.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

Deze blog hebben we niet kunnen vinden